Attitűdvizsgálat a sajátos nevelési igényű gyermeket ellátó csecsemő-és kisgyermeknevelők körében - Irsa Petra (2020)
Szakdolgozatomban megvizsgáltam a kisgyermeknevelők attitűdjét, akik sajátos nevelési igényű gyermekeket látnak el a bölcsődében. Fontosnak tartom azt a kérdést, hogy a pedagógusképzésben mekkora hangsúlyt fektetnek a SNI gyermekekkel való foglalkozásra, hiszen elengedhetetlen tényező, hogy egy pedagógus a képzése alatt kapjon kellő tudást és felkészültséget erre a feladatra. Gyermekmegfigyelésem alapján választ kaptam arra a kérdésemre, hogy vajon a SNI gyermek a társaihoz képest mennyi figyelmet igényel. Kutatásom alapján kiderítettem, hogy a kisgyermeknevelők tisztában vannak-e az általuk nevelt eltérő fejlődésű gyermek BNO-kódjával, és az eredmény meglepő volt. Megtudtam azt is, hogy milyen a bölcsődék ellátottsága a fejlesztő eszközök szempontjából. Szakdolgozatomban kitértem a korai fejlesztésre is, hiszen egy bölcsődés korú SNI gyermeknél elengedhetetlen tényező. Lehetőségem volt interjút készíteni egy gyógypedagógussal, ezáltal az ő munkájába is betekinthettem, és az ágazatközi együttműködésről (bölcsődék és korai fejlesztők között) is több mindent megtudhattam.