„ADJ GYÖKERET!” VASKERESZTES HELYI HAGYOMÁNYAINAK MEGISMERÉSE, ÁTÖRÖKÍTÉSE - Zax Ramóna Rita (2020)
Szakdolgozatom témája, szülőföldem, Vaskeresztes hagyományainak megismerése, átörökítése volt. Munkámban feltérképeztem, hogy a településen a régi hagyományokból melyek azok, amelyeket sikerült átörökíteni és melyek azok, amelyeket már csak nosztalgikus jelenetek előadásával tart meg a falu lakossága. Célom volt megismerni, hogy a válaszadók fontosnak tartották-e a hagyományok őrzését, generációk közötti átörökítést a családi szocializáció, belenevelődés által. Feltérképeztem, hogy a szülők a hagyományok gyakorlásának milyen fejlesztő hatását látják gyermekeikre nézve. A felmérés segítségével feltérképezhettem a válaszadók azon igényeit, amelyeket a helyi német nemzetiségi óvoda, a családi mintakövetés mellett, intézményi nevelés keretein belül a hagyományőrző tevékenységével kapcsolatban fogalmaztak meg. Kutatásom eredményeként elmondható, hogy Vaskeresztesen a német nemzetiségi népi hagyományokat a mai napig tisztelik, gyakorolják, nem csak intézményes keretek között, hanem a közösségben és a családi berkeken belül is. A kutatás alapján következtethetünk arra, hogy a válaszadók nem szeretnék megfosztani gyermekeiket azoktól a kulturális értékektől, a helyi nyelvjárástól, melyek által az érzelmi világuk gazdagabb, identitástudatuk erősebb a közösség ismereteinek átadása által. A falu vezetősége és a német nemzetiségi önkormányzat elnöke által megszervezett programok és hagyományőrző csoportok létrehozásával pedig lehetőséget teremt erre.