A MESE FEJLESZTŐ HATÁSA A BÖLCSŐDÉS KORÚ KISGYERMEKRE - Forisek Zsuzsanna (2020)
Dolgozatom pedagógiai és pszichológiai értelemben vizsgálja meg a mese hatását a bölcsődés korú gyermekek személyiség- és beszédfejlődésére, amelyek az elsődleges nevelési közegben a családban alapozódnak. Fejlődésüknek ebben a szenzitív időszakában a mondóka, mese, képes arra, hogy az értelmi- érzelmi- személyes- és szociális kompetenciák, a fejlődéssegítés eszköze legyen. Kutatásaimban a mesélést családi környezetben és a gyermekintézményi rendszer keretei között vizsgálom. Megállapítható, hogy a családok 70 %-ban hetente 5-ször mesélnek a gyerekeknek. A TEB bölcsődéiben dolgozó kisgyermeknevelők ¾ része minden nap mesél a csoportjában. A családi és intézményi nevelés közös feladata, hogy a mindennapos meséléssel adjuk meg a gyerekeknek a lehetőséget, hogy egészséges, életrevaló, biztonságos kötődéssel, gyökerekkel rendelkező felnőtté válhassanak, kreatív fantáziájuk, szárnyaik segítségével megtalálják a boldogságot az életükben.