Népi hagyományok és szokások Zalaszentgróton a hagyományápolás tükrében - Salamon Bernadett (2020)
Dolgozatom célja, hogy bemutassam Zalaszentgrót hagyományait és hagyományápolását. Kutatásom fő vonala, hogy ez a település még tartja a régi világ népszokásait, ünnepeibe beépíti ezeket. Támogatja és megjelenést biztosít e szokások őrzőinek. Kutatásomhoz kvalitatív és kvantitatív kutatási módszert is alkalmaztam. Több irányból közelítettem meg hipotéziseim igazolását, melyek a következők: Zalaszentgróton még fellelhetők régi népszokások. Zalaszentgróton ismerik a helyi hagyományőrzőket, fontosnak tartják a tovább hagyományozódást. A hagyomány közösségépítő szerepe ma, ezen a településen is megmutatkozik. A fiatalok (gyerekek és fiatalfelnőttek 1-24 év) érdeklődőek a hagyományok iránt. Az évek során alakultak ki új hagyományok. Feltételezésem szerint a lakosok, az óvodai nevelésben fontosnak tartják és elvárják a hagyományok megőrzésére nevelést. Kutatásom során interjúkat készítettem zalaszentgróti népművészekkel, és online kérdőívet is állítottam össze a lakosságnak. Kiértékeltem őket, majd a hipotéziseim alátámasztásánál a kétféle kutatási mintát szervesítettem, ezek együttesen adták végül a kutatásom eredményeit. A kutatás eredményeképpen pedig elmondható, hogy Zalaszentgrót városának fontosak a hagyományok, és a hagyományápolás, támogatja és megjelenést biztosít ezek őrzőinek, és ez által összetartó közösséget kovácsolnak. Ezekbe a tevékenységekbe igyekeznek a fiatalokat is bevonni, illetve az évek során új szokások is kialakultak, és még modern szokásokat is jelöltek meg. Kutatásomat kiterjesztettem az óvodára is, elmondhatom, hogy a helyi óvodában nagy hangsúlyt fektetnek gyökereink, a hagyományok megismertetésére. Ebbe a szülőket is igyekeznek bevonni, és ez által egy jó óvodai közösséget építeni. A felnövekvő gyerekek majd a város életébe bekapcsolódva mindennek pozitív hasznát tudják venni. Múltunk ismerete nélkül nincs jelen, jelen nélkül pedig nincs alap, amire a jövő épülhet.