Az alkotó képzelet szerepének vizsgálata meserajz elemzéssel óvodáskorú gyermekek körében - Kulcsár Dorina (2020)
Dolgozatom szakirodalmi részében az óvodáskorú gyerekek világlátásával foglalkoztam, a gondolkodás fő jellemzőivel, a belső képalkotás folyamatával, az érzelmi intelligencia fejlődésével, a gyermekkori félelemmel. Kutattam a mese témakörében, annak fogalmával, típusaival. Valamint foglalkoztam a meserajzok jelentőségével. Az óvodáskorú gyerekek törekednek a körülöttük lévő világ megismerésére. Ebben nagy szerepet játszik a mágikus gondolkodás, az élményalapú gondolkodás, produktív képzelet, illetve a belső képalkotás. Az utóbbi lehetővé teszi, hogy a mese képpé alakuljon. A mesehallgatás során létrejövő belső képalkotási folyamatra pedig a gyermekrajzokból következtethetünk. Így a szakdolgozatom második részét olyan fajta empirikus kutatással végeztem, amely a meserajz elemzésen alapszik. A dolgozatom céljának azt tűztem ki, hogy bebizonyítsam, a mese lehetőséget ad a belső azonosulásra és az érzelmek felszínre hozásában. Ehhez egy modern mesét választottam, amely az általam vizsgált korosztály érdeklődését felkelti és azonosulni tudnak a mese szereplőivel, konfliktus helyzetével. Ezáltal bepillantást nyerhettem a gyermekek belső világába, s olyan tapasztalatokat, következtetéseket vonhattam le, melyek hatással lehetnek a leendő pályafutásomra.