Autizmus spektrum zavar a korai kisgyermekkorban - Némethné Kirschner Judit (2020)
Szakdolgozatom témája az autizmus spektrum zavar megismerésére fókuszál, különös tekintettel a bölcsődés korosztályra. A figyelemfelkeltő jelek megismertetésén túl, a diagnózishoz vezető út és a terápiás lehetőségek bemutatása az irányadó. A dolgozat első felében bemutatom az autizmus spektrum zavart fogalmi szempontból és kitérek életkori leosztásban azokra a figyelemfelkeltő jelekre, melyeket kisgyermeknevelőként észre kell vennünk. Ismertetem röviden azt az utat, melyet a gyermeknek és családjának végig kell járnia, amíg diagnózishoz jutnak. Felsorolok néhány terápiás és kiegészítő lehetőséget, melyek az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek életét megkönnyíthetik. A szakdolgozat célja, rávilágítani a tünetek korai felismerésének fontosságára. Dolgozatom másik célja a kisgyermeknevelők hozzáállásának feltérképezése a sajátos nevelési igényű gyermekek felé, illetve annak felderítése, hogy a koragyermekkori intervenció megvalósul e a bölcsődében töltött évek alatt.