A beszédtanulás és a médiabefolyás összefüggései - Molnárné Deli Tímea (2020)
A dolgozat azt vizsgálja, hogy van-e hatása a beszédtanulásra a túl korai médiaeszközök használatának. A szakirodalmak és a környezetemben szerzett tapasztalataim alapján azt feltételeztem, hogy ma még a kisgyermekek többsége inkább a televíziós tartalmakkal találkozik, mint az okoseszközökével. Érzékelhető, hogy a családok életében visszaszorult az élő beszéd, a megfelelő kommunikáció, és ez elsősorban a túlzott médiahasználat következménye lehet. A képernyő szemlélése és a folytonos hanginger káros lehet a beszédtanulás szempontjából is a kisgyermek számára. Kutatásom kvantitatív jellegű, kérdőíves módszerrel vizsgálja a gyermekek szokásait a médiahasználatról, valamint a szülői tudatosság jellemzőit a média használatával kapcsolatban. Az a célom a vizsgálattal, hogy ne csak a szakirodalomból nyerjek információkat, hanem közvetlenül a családoktól, gyermekekről, s hogy megnézzem, vajon egy saját vizsgálat eredménye mennyire egyezik meg a szakirodalomban olvasottakkal és a környezetemben tapasztaltakkal.