Pályaorientáció és a katasztrófavédelem - Temlin Norbert (2020)
Diplomamunkámban a katasztrófavédelem pályaorientációs tevékenységét kutattam. Vizsgálatom célja az volt, hogy felmérjem a középiskola diákok körében végzett ilyen fajta munkát. A pályaorientáció számos aspektusa közül a pályaismeretet és az érdeklődést vizsgáltam, továbbá az érdeklődés mértékét lakóhely szerint városi és községi csoportokra bontva is felmértem. A vizsgálatot kvantitatív módszerrel végeztem, egy kérdőív került összeállításra, ahol a kitöltők Likert-skála segítségével válaszolhattak. Az eredmények alapján elmondható, hogy a diákok többsége a katasztrófavédelem feladatairól megfelelő információval rendelkezik, ellentétben a szervezeti működéssel. A válaszadók többsége nem tartja vonzónak a katasztrófavédelmi dolgozók munkáját és az érdeklődés szemszögéből a lakóhelyek szerinti lebontásban sincsen szignifikáns különbség. A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a vizsgált csoportban a katasztrófavédelem pályaorientációs elérése fejlesztésre szorul. Diplomamunkámban javaslatként fogalmaztam meg a közösségi médiában való megjelenés fokozását és új internetes felületek, influencerek alkalmazását. További lehetőségként tártam fel egy külön tűzmegelőzési pályaorientációs beosztás létrehozását és az önkéntes egyesületeken belüli ifjúságnevelési tevékenység erősítését.