A zenei nevelés hatása kisgyermekkorban - Némethné Bogdán Beáta (2020)
A zene egész életünket áthatja. A rádió, a kazettás/cd-s magnók elterjedése mindenki számára elérhető közelségbe hozta a különböző zenei műfajokat. Olyannyira elterjedtek a különböző zenei stílusok, hogy az emberek kezdtek eltávolodni zenei gyökereiktől. A népdalok, énekes néphagyományok, a népi játékok nagymértékben háttérbe szorultak, sőt, sok közülük már teljesen ki is halt. A kisgyermeket nevelők többsége bele sem gondol abba, hogy az a dallamvilág, amit ő a gyermekével hallgat, vajon megfelelő-e számára, vajon nem árt-e vele gyermekének? Kutatások bizonyítják, a zene egész személyiségünkre kihat. Ma már tudjuk, hogy a gyermekek életében a 3-7 éves kor a legszenzitívebb időszak minden tekintetben, így a zenei nevelés terén is. Amennyiben ebben a korban nem sikerül zenekedvelő, zeneértő gyermeket nevelni, a későbbiekben ezt már nehezen vagy egyáltalán nem lehet pótolni. Dolgozatomban a zenei nevelés kisgyermekekre gyakorolt hatását vizsgálom az óvodai zenei nevelés, a családi zenei nevelési szokások és egyéb zenei foglalkozások kutatásával, megfigyelésével.