Győrújbarát a néphagyományok tükrében - Gillné Balkovics Fatime (2020)
Szakdolgozatomban lakóhelyem, Győrújbarát hagyományápolásának bemutatására, közösségépítő munkájának jelentőségére, az értékek továbbadásának folyamatára és a ma is élő hagyományok felsorakoztatására vállalkozom. Dolgozatomat úgy építem fel, hogy az első fejezetekben Győrújbarát történelmébe nyújtok betekintést, majd kitérek természeti és épített környezeti értékeire is. Ehhez helytörténeti és néprajztudományi írásokat használtam fel. Ezt követve a község jelentős népszokásai közül emelek ki néhányat, melyet a megkérdezett idős falubeliek beszámolóival teszek hitelesebbé. Munkám fő részét a kvalitatív kutatás ismertetése és a kvantitatív felmérés bemutatása képezi. Ebben az egységben az interjú módszerével élve megszólaltatok két nagyrabecsült embert, akik élen járnak a község hagyományőrzésében és közéleti tevékenységében is. Szakdolgozatom témáját minél szélesebb körben feltárva a helybéliek körében végzett kérdőíves kutatásom elemzésében bemutatom, hogy az itt élők milyen mértékben kapcsolódnak be a hagyományőrzésbe, és hogyan teszik mindezt életük részévé. A három generáció válaszainak összehasonlítása alapján kijelenthető, hogy minden korosztály számára a hagyomány értéket őriz, közösséget teremt, jövőt épít, magában hordozza a kultúrát. Befejezésül helyet kapnak a néphagyomány ápolásában jelentős szerepet vállaló helyi szerveződések, melyek munkáját és elkötelezettségüket szemlélve elmondható, hogy Győrújbarát jelenét átszövik a hagyományok, mely a község tudását, tapasztalatát hordozza és kiteljesedését támogatja igazodva az élő kultúrához.