A sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai integrációja- Egy kiválasztott sajátos nevelési igényű gyermek esettanulmánya - Kálmán Regina (2020)
Dolgozatomban a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai integrációját vizsgálom.Szakirodalmak segítségével felvázoltam az integráció, inklúzió, szegregáció elméleti hátterét,feltételeit valamint a sikeres inkluzív nevelés alappilléreit. Ismertettem a sajátos nevelési igény, fogyatékosság fogalomrendszerét, törvényi hátterét. Kutatásomban esetleírással szemléltetem egy kiválasztott sajátos nevelési igényű gyermek inklúziós helyzetét. A kutatásom elsődleges célja az volt, hogy az általam kiválasztott gyermek óvodai életét, mindennapjait, fejlődésének mérföldköveit ismertessem, ezáltal átfogó képet kaptam a jelenlegi hazai inklúziós helyzetről. Az inkluzív óvodai nevelést vizsgálva, az óvodai csoportban történt megfigyeléssel, a gyermek rajzainak elemzésével, a pedagógusokkal készített interjúk segítségével válaszokat kaptam a dolgozat elején megfogalmazott kérdéseimre, hogy is történik egy sajátos nevelési igényű gyermek befogadása ép társai közé.