Családon belüli erőszak, bántalmazás generatív funkciói - Székely Martina (2020)
A családon belüli erőszak jelen van a mindennapjainkban, habár sokan nem mernek vagy nem akarnak beszélni róla. A bántalmazás súlyos lelki sérüléseket okoz mind a gyereknek, mind a felnőttnek. Ezért is tartom lényegesnek, hogy az óvodapedagógusok megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a témát illetően. Véleményem szerint fontos a megelőzése, vagy ha már bekövetkezett akkor a megakadályozása és a megfelelő szakember értesítése. Nekünk óvodapedagógusoknak különösen oda kell figyelnünk a gyermeket ért bántalmazásokra. Ki kell alakítanunk a megfelelő bizalmi viszonyt a gyermekekkel. Csak ezáltal fogják elmesélni nekünk, hogy mi történt otthon. A különösen zárkózott gyermekeknél a viselkedésre kell odafigyelnünk, hiszen ő nem biztos, hogy elfogja magától mesélni. A szakdolgozatommal egy kis betekintést szeretnék nyújtani a témába. Ezenkívül az óvodapedagógusok figyelmét szeretném felhívni arra, hogy maguktól is felfedezzék az abúzust és beavatkozzanak, ha szükséges.