A HR eszköztárának fejlődése a digitalizáció hatására - Bakács Zsolt Béla (2020)
A diplomadolgozatom témája a humán erőforrás területein belül az új digitalizációs megoldások felderítése, összegzése, elemzése, hatásai. A kérdések, amikre a válaszokat keresem, elsősorban a digitális eszközök jelenléte a HR eszköztárában. Mekkora szerepet töltenek be ezek az eszközök a munkavállalói és a vállalati szférában? A hipotéziseim között megtalálhatóak a vállalatok felé irányult állításaim, azaz a vállalatok felkészültek-e az Ipar 4.0-ra és a digitalizáció által hozott újításokra? Hogyan vélekednek ezzel kapcsolatban a magyar vállalatok és mit tapasztalnak a magyar munkavállalók? Milyen változásokat hoz magával az új digitalizációs forradalom? Milyen lehetőségeket nyújt az új ismeretlen média? Milyen hatással lesz az alacsonyan kvalifikált munkavállalói rétegre a rengeteg digitális újítás? Milyen munkafázisokat vesznek át a robotok és az automatizáció? A kutatásom eredményének pontossága érdekében szeretném, minél több emberhez eljuttatni az ehhez készített kérdőívet. Az eredményeket pedig a hipotézisekkel összevetni és levonni a következtetéseket. A dolgozat másodlagos célja, megkeresni, feltérképezni az új digitális világ által számunkra elérhető lehetőségeket, változásokat. Illetve a munkavállalók válaszaiból szeretném megállapítani azt is, vajon tényleg rossz hatással lesz- e a sok új megoldás? Vagy a régi megszokott munka világa teljesen átalakul, ezzel pedig rengeteg lehetőséget biztosítva az emberek, vállalatok számára? A kutatásom primer és szekunder eszközök segítségével bizonyítja, hogy az elmélet a gyakorlatban is beigazolódik, avagy nem, tehát a hipotéziseim állításai igazak vagy sem. A dolgozat felépítése a következő: Az első rész egy elméleti síkon keresi a válaszokat és bemutatja a Humán Erőforrás egyes területeit. A második részben gyakorlati kutató munka veszi át a vezető szerepet. A kutatásomhoz természetesen interjúk segítségével is keresem a válaszokat a Hipotéziseimre, de elsősorban a kérdőívet használom vizsgálati módszerként. A dolgozatom utolsó részében a kutatás eredményeit ismertetem. Összefoglalom a témával kapcsolatos tapasztalatokat, következtetéseket és a jövőbeli felvetéseimet.