A TATABÁNYAI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK SZÉKHELYINTÉZMÉNYE BEMUTATÁSA GYERMEKKOR-, NEVELÉS-, BÖLCSŐDETÖRTÉNET TÜKRÉBEN - Szabó Anikó (2020)
ABSZTRAKT A TATABÁNYAI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK SZÉKHELYINTÉZMÉNYE BEMUTATÁSA GYERMEKKOR-, NEVELÉS-, BÖLCSŐDETÖRTÉNET TÜKRÉBEN Dolgozatom fő témája egy tatabányai bölcsőde bemutatása és ahhoz kapcsolódó kutatás. A gyermekkép és neveléstörténeti visszatekintésben végig kísértem a történelmi korokon át, annak változásait. Felvázoltam a pedagógia születését, gyermektanulmány létrejöttét és a reformpedagógiai irányzatok elindulását, fejlődését és térhódítását. Nagy hangsúlyt fektettem a hazai bölcsődetörténet és az egyetlen hazai Bölcsődei múzeum megismertetésére. Feltérképeztem az első bölcsődék létrejöttét Tatabányán, majd az általam bemutatni kívánt bölcsőde létesítésének előzményeit és körülményeit. A Székelyintézmény részletes bemutatását a bölcsőde intézményének meghatározásával kezdtem Kutatásom egyik célja a kisgyermeknevelés feltérképezése a kezdetektől napjainkig. További célkitűzésem bemutatni a Székhelyintézményt, – kezdetben Komárom-Megye Tatabánya Városi Módszertani Bölcsődéje – létrehozásának előzményei, megalapítása, igények, lehetőségek és tervek tükrében az indulástól. Kutatásom legfőbb célja az intézmény megismertetése: megnyitása, múltja, története és fejlődése kezdetektől napjainkig. A kutatási stratégiának a leíró módszert választottam. Helytörténeti, levéltári és belső irattári dokumentumok alapján az alábbi tematikát követtem:1. Épület, egység-csoportlétszám egykor és ma, 2. Dolgozók létszáma, szakképzettsége a kezdetekkor és ma, 3. Gyermekek létszáma egykor és ma, 4. Bölcsődével szemben támasztott igények és szolgáltatások akkor és most. Interjúm elkészítéséhez Balogh Lászlóné – Székhelyintézmény egykori vezetője - bölcsődei pályafutásának negyvenévnyi tapasztalatával járult hozzá. Záró gondolatokban összegeztem kutatásomat, hangot adtam saját tapasztalataimnak és következtetéseimnek, képekkel színesítve és összehasonlító diagramokkal alátámasztva azokat. Szabó Anikó