A Bakonyból Németországba kitelepített és Ajkarendeken áttelepített sváb gyermekek intézményes és családi nevelése 1945 és 1948 között - Horváth Bernadett (2020)
A szakdolgozatom célja az 1945-1948-as kitelepítések eseményeinek feltárása a gyermekek szemszögéből. Dolgozatomban törekedtem megismerni az akkori oktatási, nevelési helyzetet, az ezekben bekövetkező változásokat az Ajkarendeken maradt, valamint Németországba kitelepített sváb gyermekeknél. A kutatásom során kiemelt figyelmet fordítottam a gyermek sajátos nézőpontjának megfigyelésére, hogy az eseményeket hogyan élték meg, mire emlékeznek belőle. Kutatásom alapját a dokumentum elemzés mellett a szóbeli kikérdezés képezte, mely során négy Ajkarendeki asszony visszaemlékezését rögzítettem a kitelepítésekről, akik akkor 6 és 14 éves kor között voltak. A dolgozatomban a gyermekek családi és intézmények életét, annak változásait tárom fel 1945előtt, valamint után következő időszakban. Valamint az események korabeli sajtóvisszhangjával, a történelmi következményeivel is foglalkozom.