Műtrágya összehasonlításó vizsgálat a Zalaerdő Zrt. Bajcsai Csemetekertjében - Józsa Tamás (2020)
A dolgozatban arra keresem a választ a Zalaerdő Zrt. Bajcsai Csemetekertjében, hogy a régóta bevált és használt Pétisó-e a legjobb választás a tápanyagok közül. A kísérletben még egy tápanyagot vontam be, még hozzá az Orgevit nevű szert. Maga a készítmény 100%-ban csirketrágyából készül. Azért ezt az anyagot választottam, mert egy természetes anyag, nem kell hozzá kémiai eljárás az előállításhoz. Csirke telepek mindenhol vannak a világon, így a melléktermékként keletkező baromfitrágyát fel lehetne hasznosan használni. Különböző dózisokban és több fafajjal végeztem a kísérletet. A fafajoknál vetésnél és már 1/0-s csemetéknél is elvégeztem a tápanyag kijuttatását. Mindenhol 1 m2-es mintaparcellát alakítottam ki és kétszeres ismétléssel. A saját adataimat használtam fel a vizsgálathoz. 2019 márciusában és áprilisában végeztem el a tápanyagok precíz kijuttatását. 2019 tavaszán és őszén került sor a mérésekre. A csemetéket a magasság és a tőátmérővel lehet jól jellemezni, így ezeket a paramétereit mértem meg a növényeknek. Az megszerzett adatok kiértékelése után meg kell állapítanom, hogy az Orgevit jobbnak bizonyult a Pétisóval szemben.