Ürítési szokások megváltozása az óvodai beszoktatás során - Bergendi Laura (2020)
A kisgyermekek óvodai beszoktatásának menete nem egyszerű feladat sem az óvónő, sem a szülők, de legfőképp nem a kisgyermekek számára. Számos dolog befolyásolja, hogy a befogadás és a beszokás milyen módon és milyen járulékos nem kívánatos viselkedésekkel valósul meg. Ez függ az elsődleges szocializációs színtértől, azaz a családtól, az anya-gyermek kapcsolat minőségétől, a korai élményektől. Másrészt befolyásolja az is, hogy az óvodapedagógusok milyen módon várják az újdonsült kiscsoportosokat. Viszont ezek ellenére is megjelenhetnek az óvodai beszoktatással egy időben különböző magatartásbéli változások: a gyerekek majdnem felénél előfordul a széklet- valamint vizeletürítési szokások megváltozása, nemtől függetlenül, és emellett lényeges, hogy szinte minden esetben van e mellé társuló negatív viselkedés is.