A kötődő nevelés és az igény szerinti szoptatás jelentősége és hatása a kisgyermekek bölcsődei életére - Borosné Bognár Petra (2020)
A szoptatás a csecsemők és kisgyermekek legtermészetesebb táplálási formája. Napjainkban mégis sokaknak nem sikerül az anyatejes táplálás, ennek hátterében pedig leggyakrabban téves információk állnak. Felbomlottak a nagycsaládok, nincs kitől látnunk a csecsemőgondozás módját, sokszor laikusoktól kapnak rossz tanácsokat az édesanyák, elnyomva ezzel saját és kisbabájuk ösztöneit. Bölcsődébe kerülés előtt gyakran azt javasolják az anyáknak, hogy hagyják abba gyermekük szoptatását. Valóban szükség van erre? Milyen valójában az embergyerek? Melyek azok a biológiai tulajdonságok és szükségletek, amelyekkel világra jön? Hogyan lehet a szoptatás sikeres és mindkét fél számára örömteli élmény? Hogyan segíti az igény szerinti szoptatás a kisgyermeket a bölcsődei életben? Ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat szakdolgozatomban. A feldolgozott szakirodalom mellett két, édesanyáknak szóló kérdőív elemzése is segít, hogy tisztább képet kapjunk a szoptatásról és hatásairól.