Multikulturális nevelés az óvodában - Bánki Éva Gertrúd (2020)
Absztrakt Mai társadalmunk egyik nagy problémája, hogy hogyan viselkedünk felnőttként azt látva, hogy a kultúrák körülöttünk keverednek, összefonódnak, formálódnak. Csakis saját hozzáállásunkon, attitűdünkön múlik, hogy ez ne problémát jelentsen, hanem értéket. Ahhoz, hogy felismerjük, hogy multikulturális környezetben élünk, nyitott szemmel kell járnunk, és ahhoz, hogy ez ezt is el elfogadjuk és a kulturális sokszínűség értékké váljon bennünk, elengedhetetlen, hogy már korai években találkozunk is megismerkedjünk a multikulturalizmus fogalmával. Ezért úgy gondolom és a dolgozatomban is bemutatom, hogy az óvodában is megvalósítható a multikulturális nevelés, ami elősegíti, hogy a gyermekeink felnőttként ezt természetesnek vegyék a kultúrák keveredését és egy újdonságokra nyitott befogadó társadalmat alkossanak. Ennek fényében olyan pedagógusokra van szükségünk, akik ezt a fajta attitűdöt közvetítik a gyermekek felé és pozitív példát mutatnak, illetve elősegítik gyermekek kulturális identitásának a kialakulását. A célom az, hogy a dolgozatomban bemutassam a multikulturálizmust és a multikulturális nevelés fogalomkörét és az, hogy ráébresztem a pedagógusokat és a dolgozatom olvasóit, milyen fontos megismerni saját kultúrájukat és mennyi gazdagságot ad ismerni, elfogadni, értékelni és tisztelni a másokét is. Úgy gondolom csak ezzel a hozzáállással tudjuk megkönnyíteni társadalmunk számára a békés boldog együttélést. Kulcsszavak: befogadás, multikulturalizmus, multikulturális nevelés, kulturális sokszínűség, óvoda, pedagógus