Szülőföldem népi kultúrája - Gaál Roxána (2020)
A hazánkban élő nemzetiségek mindegyike naponta vívja meg harcait az asszimiláció különböző megjelenési formáival, és próbál jelen lenni az élet minden területén, hogy megmentse mindazt, ami megkülönbözteti a többségtől, de egyúttal színesíti is a közös kultúrát. Fontos értéket képvisel az adott nemzetiség számára, ami önazonosságához szükséges, beleértve a nyelv, a kultúra, a hagyományok tiszteletét, ápolását és továbbadását. Az identitás őrzése más-más képet mutat a kisebb és a nagyobb nemzetiségek körében, de az identitás őrzése, a harc a meg-, illetve fennmaradásért, szinte minden nemzetiség hétköznapjainak részévé vált. Szülőföldem, Szentpéterfa a nyugati határszélen fekvő, többségében horvátok lakta település, amely ápolja horvát anyanyelvét, kultúráját és horvát szokásait, hagyományait.