Ikrek a zene világában - Magyar Tamásné (2020)
Dolgozatom címe Ikrek a zene világában, melyben az ikrek és a zene közti kapcsolatra voltam kíváncsi. Témámat azért is találtam érdekesnek és újszerűnek, mert az ikerkutatások elsősorban orvosi szempontból történnek, nem pedig az ének-zene hatását kutatják. Érdekelt vajon a zene másképp fejleszti-e az ikreket, mint az egyes szülött gyermekeket. Azt vizsgáltam, hogyan hat a családi környezet a zenész családban felnövő ikrekre. Az interjút választottam, mint kutatási módszert, azon belül a strukturálatlan és a narratív fajtáját. Interjúalanyaim ikerpárok, azok szülei, azokat tanító zenetanárok. Az interjúalanyok 11 fős számát tekintve, kutatásom nem reprezentatív, de mégis úgy gondolom, hasznos lehet a tudomány számára. Eszközként diktafont használtam. A felvett hanganyagot CD-n mellékeltem. Az interjúk kiértékelését követően igyekeztem válaszolni a vizsgálandó hipotézisekre. Általam készített táblázatban a hipotézisekre kapott válaszokat összesítettem. Az eredmények számomra is érdekesek lettek, nem feltétlenül ezekre számítottam. Az összesítést követően az alábbi a következtetésekre jutottam: az ikrek támogatják egymást, zenei ízlésük és sikerességük különbözik, valamint a zene komplex személyiségfejlesztő hatása ismét beigazolódott. http://hodis.vmmi.org/hodi/tanulm/hodi20061.htm