Matematikai fejlődés és nevelés koragyermekkorban - Mórocz Tímea (2020)
A gyermek fejlődése során rengeteg információhoz jut elsősorban a környezetéből, az őt körülvevő személyektől. Élete első időszakában a legfontosabb szerepet az édesanyja tölti be, majd ahogy telnek az évek kiegészül az anya szerepe egy másodlagos személlyen, ez pedig először a kisgyermeknevelő, majd az óvodapedagógus, végül pedig a tanár. A felnőtt feladata felhívni a gyermek figyelmét az őt körülvevő környezet számára fontos információira. A felfedezése akkor teljesedik ki egy gyermeknek, amikor feláll két lábra, és elindul, kezei szabadok lesznek, így azokkal is tud már vizsgálódni. Nagyon fontos az ingergazdag, nyugodt környezet számára, ennek biztosítása a szülő , kisgyermeknevelő, óvodapedagógus feladata. Ezeknek a felfedezéseknek köszönhetően a gyermek már az első hónapoktól kezdve találkozik a matematikával. Erre tértem ki a kutatásomban, hogy a gyermeki világban hol bújkálnak ezek a matematikai tartalmak. Vajon tudják- e a szülők mit is értünk ebben az időszakban matematika alatt? Értve ezt mind kisgyermekkorban, mind pedig óvodás korban. Vagy milyen elvárásaik vannak a szülőknek a nevelőkkel, pedagógusokkal szemben, milyen tudást adjanak át gyermeküknek? Bölcsődés korú gyermekek szüleinek , illetve óvodás korú gyermekek szüleinek készítettem kérdőívet, mely alapján születtek érdekes eredmények is. Voltak olyan pontok, ahol nagy kontraszt született bizonyos vélemények belül, de mondhatom , hogy többnyire reálisan és tisztán vélekednek a szülők ebben a témában. Amit egy kicsit hiányolok , az az igazi szülő fejjel való gondolkodás. Mindössze egy anyuka adott olyan válaszokat, aki nem szakszerűen gondolkozott, hanem mindennapi cselekvéseket hozott példának matematikai tartalomra. Ebből vártam volna többet. Erre szerettem volna rávilágítani a kérdőíveim alapján a szülőket.