Egyetemi polgárokat támogató alkalmazás fejlesztése - Gyurácz Mihály (2019)
A szakdolgozatom célja bemutatni az elkészített alkalmazásomat, mely főleg az egyetemre újonnan érkező hallgatók támogatására jött létre. Segíti a hallgatóknak megtalálni a termeket, ahol az órájuk lesz egy Google térkép, és az épület tervrajzának segítségével. Hasonlóan megkereshetik egyes oktatók irodáját is. Továbbá órarendjüket is ezen alkalmazáson keresztül vezethetik. Munkám során létrehoztam egy webalkalmazást, mely egy mobil alkalmazásból és backend részből áll, melyek REST (Representational State Transfer) API-val kommunikálnak. Elsőként megismerkedtem a Spring Boot-tal, az Android platformmal, valamint a REST API-val és a JSON Web Token alkalmazásával. Megterveztem a program kinézetét, és hogy melyik használati eset milyen funkciókat lásson el. Ehhez nagy segítségemre volt a Balsamiq Mockups 3 nevű program. Ezután jöhetett az adatbázis tervezése, ahol szem előtt tartottam, hogy milyen felhasználók lesznek, valamint jogosultságok Illetve milyen egyéb információ tárolására lesz szükségem a felhasználókkal kapcsolatban. Mint például a tárgyak, amiket felvettek, a tárgyakhoz termek is kapcsolódnak. Tehát egy tárgyak és egy termek tábla is kell. A tervezések után nekiállhattam az alkalmazás megvalósításának. Előbb a backend részét készítettem el Spring Boot-tal, amely a legnépszerűbb nagyvállalati célra készített Java keretrendszer. Először a regisztráció és bejelentkezés részét implementáltam Spring Security felhasználásával. Ezt követően jött az adatbázissal való kapcsolat kiépítése, melyhez ORM-et (Object-Relational Mapping) használtam, amely a JPA (Java Persistence API) volt a magasszintű kezelhetőség érdekében, ez a Java EE (Enterprise Edition) ORM megoldása. Majd a további funkciók hozzáadásával folytattam, ami már a tényleges üzleti logika. Ezek után pedig az email küldés és a HTTPS-el történő kommunikáció implementálása törtnét meg. Természetesen minden egyes elkészült részfunkciót tesztelni is kellett, majd az egész backend elkészültével újra el kellett végezni a tesztelést, amihez meghatározó szerepet töltött be a Postman. Ezen szoftver segítségével frontend nélkül is tudtam HTTP kéréseket küldeni a szerverre. A szerver után következett a kliens oldal létrehozása. Ezt Android platformra fejlesztettem. A mobil alkalmazás és a backend összekapcsolásához a Retrofit 2 könyvtárat választottam, ugyanis egyszerűen kezelhetővé teszi a HTTP kérések küldését és fogadását. Továbbá a szabványos könyvtárszerkezet megalkotásához az MVVM (Model–view–viewmodel) architektúrát követtem, melyet a Google is támogat. A fejlesztést az egyes használati esetek implementálására bontottam. Először itt is a bejelentkezést és a regisztrációt készítettem el, majd a többi funkciót. A kliens oldal befejezését követően az egész alkalmazás használat közbeni tesztelésével zárult a feladat. Ahol ellenőriztem, hogy helyes és helytelen adatok küldésével és ezekre jövő válasz kezelésével is megfelelően működik-e a program. Illetve a kapcsolatot nem igénylő elemek is jól működnek-e, például: keresés. Végül sikerült elérnem a kitűzött célt, és egy olyan alkalmazást hoztam létre, amely segíti a kezdő hallgatókat az egyetemen való eligazodásban, és könnyebben megtalálják a termeket, ahol az óráik lesznek.