„Te tudod, mit csinál az erdész?” Az erdészeti tevékenységet bemutató tanösvény tervezése az Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészetének területén - Gyenes Flóra (2019)
Tanösvényekkel az ország, sőt a világ számos helyén találkozhat az erdőt járó, az épített emberi környezet iránt érdeklődő személy. Ez nem meglepő, hiszen napjainkra az ismeretátadás kedvelt eszközeivé váltak, a különböző témákat bemutató tanösvények, élményösvények. Dolgozatomban a tanösvénytervezés általános szabályait bemutatva, törekedtem rávilágítani a tanösvénytervezés összetettségére, multidiszciplináris jellegére. Az általános alapelveket alkalmazva, az Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészetének működési területére készítettem tematikus tanösvény tervezetet, mely az erdőgazdálkodást, az erdészek munkáját igyekszik bemutatni. Az erdészek által végzett tevékenység, megosztó a közvélemény számára. Témaválasztásomat, a felnövekvő generáció pozitív irányba történő szemléletformálásának célja vezérelte.