Hálózatkutatás egy hazai startup példáján keresztül - Németh Gábor (2019)
Jelen dolgozat során a hálózatkutatás tudományterülete, illetve annak gyakorlati működése kerül szemléltetésre egy hazai HR-tech startup példáján keresztül. Mivel a HR-irányultságú szoftverek piaca, valamint az ehhez kapcsolódó elméleti tudományterületek napjainkban virágkorukat élik, így dolgozatom témájául a tudományág egyik, számomra messze legérdekesebb területének, a hálózatkutatás témájának bemutatását választottam, amit egy szintén hasonló területen tevékenykedő, budapesti központú vállalkozás működésén keresztül mutatok be. A dolgozat során legfőbb célkitűzésem, hogy bemutassam a hálózati felmérések elméleti és gyakorlati oldalát egyaránt, valamint hogy példával szolgáljak egy tényleges felmérés bemutatásával és kiértékelésével. Az alkalmazott módszereket tekintve egy hatlépcsős felmérés kerül felhasználásra, aminek segítségével képet kaphatunk a választott szervezet belső alcsoportjainak, információs rendszereinek, véleményközösségeinek, valamint tudás- és motivációs hálózatainak működéséről, továbbá megvizsgálhatjuk, hogy a cégen belül kik azok a munkatársak, akik az átlagosnál magasabb szintű elköteleződést tanúsítanak. Ezen felmérési lépcsők alapján megalkothatók az egyes kapcsolati gráfok, avagy szociogramok. A szociogramok mellett a dolgozat utolsó részében 3 volt és jelenlegi kolléga interjúi kapnak helyet, amik segítségével más szemmel is értékelhetjük az egyes évek jelenségeit. Az összegyűjtött megállapítások alapján a dolgozatot egy javaslattétel zárja, ahol a legfontosabbnak vélt problémaforrásokra (a belső osztályok arányára, valamint a fluktuációra) teszek javaslatokat. Jelen dolgozat a téma iránt érdeklődők számára egyfajta gyakorlati példaként szolgálhat a hálózati felmérések világának megismeréséhez. Ugyan a témával könyvek és tanulmányok százai foglalkoznak sokkal mélyebb szinten, bízom benne, hogy jelen dolgozat egy laikus olvasó számára is könnyen érthető bemutatóként szolgál napjaink HR-tech világának egyik csúcsának, a hálózatkutatás világának megismeréséhez.