Motiváció felsőfokon - a felsőoktatás ösztönzési rendszerének megújulási lehetőségei, figyelembe véve a multinacionális cégek gyakorlatát - - Vojtkó-Pék Ildikó (2019)
A felsőoktatásban dolgozó oktató és nem oktató munkatársak munkaviszonyát a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. év XXXIII. törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szabályozza. Diplomadolgozatom központi kérdésköre, hogy egy olyan szigorúan szabályozott jogi és gazdasági keretek között működő intézményrendszerben, mint a felsőoktatás lehetséges-e, ha igen, milyen eszközökkel lehetséges a felsőoktatásban oktató és nem oktató munkakörben alkalmazottak munkamotivációjának fenntartása és erősítése. A diplomadolgozat célja, hogy a multinacionális cégek ösztönzési rendszerét bemutatva rávilágítson, hogy – a felsőoktatás szigorú szabályozottsága ellenére – az általuk alkalmazott gyakorlatok mely elemei emelhetőek át és építhetőek be az egyetemek, főiskolák világának ösztönzésrendszerébe. A felsőoktatási dolgozók munkamotivációját a dolgozat kérdőíves felmérés útján vizsgálja, a multinacionális cégek gyakorlatát mélyinterjúk segítségével tárja fel. A multinacionális cégek világában az anyagi és nem anyagi jellegű motivációs eszközök széles körét alkalmazzák, amelyekkel biztosítják a munkavállalóik számára a közösséghez tartozás érzését, az ösztönző munkakörnyezetet, a személyes fejlődés lehetőségét, a munka-magánélet egyensúlyát. A dolgozat legfontosabb eredményei közé tar-tozik, hogy a vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a multinacionális cégek gyakorlatának egy része, elsősorban a nem anyagi jellegű ösztönző eszközök átvehetőek a közszféra és a felsőoktatás számára. A vezetői kreativitáson és akaraton múlik csupán, hogy az ösztönzésmenedzsment az egyes intézményekben túl tud-e mutatni a klasszikus felsőoktatási gyakorlaton. Az emberek, a munkavállalók – dolgozzanak a munkaerőpiac bármely szektorában – ugyanazon alapértékek mentén működnek, munkavégzésük során szükségük van a pozitív megerősítésre. Dolgozatom eredményeként javaslatot tettem arra, hogy az anyagi jellegű ösztönzőkön túl mely eszközökkel motiválhatóak a felsőoktatásban dolgozók, illetve megkíséreltem ráirányítani a figyelmet a munkavállalói motiváció növelése érdekében a felsőoktatási menedzsment rendelkezésére álló, anyagi befektetést nem vagy csekély mértékben igénylő, kihasználatlan lehetőségekre. A felsőoktatásba könnyen átemelhető eszközök gazdag tárháza alkalmazható az egyetemi szférában, melyek érdemben növelik a munkamotivációt, így ösztönözve az alkalmazottakat a jobb eredmények elérésre.