Egy fogászati vállalkozás üzleti terve - Csider Andor István (2019)
Diplomadolgozatom témájának kiválasztásakor törekedtem a közgazdaságtanon belül egy olyan témát választani, melynek kidolgozásakor az egyetemi tanulmányok során megszerzett tudást irodalomkutatással és némi saját kutatómunkával ötvözve egy olyan végeredmény jöhet létre, ami nem csak szakdolgozatként állja meg a helyét, hanem a későbbiekben a való életben is reálisan hasznosítható. Így esett választásom a leendő vállalkozásom – egy Budapest belvárosában (IX. kerület) működő fogászati magán finanszírozású rendelő - üzleti tervének elkészítésére. Egy új vállalkozás indításánál a tulajdonosoknak sok nehézséggel kell szembenézniük, ehhez adhat támpontot többek között az üzleti terv elkészítése. Esetemben a legnagyobb probléma, hogy az új vállalkozásnak egy olyan piacra kell betörnie, ami már így is telítettnek mondható. Az üzleti tervben arra keresem a választ, hogy az adott körülmények között milyen stratégiai célok kitűzésével lehetne mégis nyereséges a vállalkozás belátható időn belül. A dolgozat elkészítésekor elsőként irodalomkutatást végeztem. A témában fellelhető szakirodalom, illetve különböző internetes források elemzésével általánosan jártam körbe az üzleti terv készítés célját, menetét, valamint a készítésével kapcsolatos ajánlásokat, majd a diplomamunka fő részeként elkészítettem a saját vállalkozásom üzleti tervét. Ezt egyéni piackutatás előzte meg, az internet segítségével összegyűjtöttem az összes rivális fogászatot, azok nyitvatartási idejének, árainak, honlapjainak elemzésével adatelemzéseket, valamint erre épülő statisztikákat, táblázatokat készítettem. A kapott eredmények tükrében pedig összeállítottam az elképzelt vállalkozás működési, marketing, valamint pénzügyi terveit úgy, hogy a számítások alapján a vállalkozásba fektetett tőke rövid időn belül megtérüljön. Számításaim szerint ez 100%-os kihasználtság mellett 3 év, reálisabb forgatókönyvet nézve – azaz feltételezve, hogy a rendelő nem mindig működik teljes kapacitással – pedig körülbelül 5 év. Ez az az időtáv, amiről véleményem szerint egy jól felépített vállalkozás esetén kijelenthető, hogy a megtérülési idő megfelelő. Reményeim szerint a dolgozatom a való életben is meg fogja állni a helyét, valamint ami alapján a későbbiekben elkészíthető az ezt az időszakot követő stratégiai terv.