VELUX MAGYARORSZÁG KFT. STANDARD COSTING FOLYAMATÁNAK ELEMZÉSE - Darai Márton (2019)
VELUX MAGYARORSZÁG KFT. STANDARD COSTING FOLYAMATÁNAK ELEMZÉSE Analysis of The Velux’s standard costing process Dolgozatom témájául a Velux standard costing folyamatának elemzését választottam, célom hogy bemutassam a jelenlegi legmodernebb costing folyamatokat. A téma vizsgálatát kétféleképpen végeztem el. Első lépésben megvizsgáltam, hogy az idő során a costing folyamatok hogyan változtak, és ezeknek a változásoknak milyen okai voltak. Szakirodalmak alapján négy fejlettségi szintre lehet bontani a costing technikákat. Második lépésben bemutattam a konkrét costing technikákat, melyeket két nagy csoportra osztottam fel, kerettervezés, valamint tevékenység alapú költségtervezésre. Ezt követően bemutattam a költségtervezési folyamatot vállalatom esetén, ismertettem milyen eszközökkel próbálunk javítani termékeink árán úgy, mint a Kaizen Vsm, Benchmarking, dolgozói javaslatok, központi projektek, stb. A costing folyamat során arra a következtetésre jutottam, hogy termékeink munkaköltség tervezése során használjuk a modernnek mondható activity base costing folyamatot. Megvizsgáltam a szerszámozás költségtervezésének folyamatát, ahol azt tapasztaltam, hogy egy kerettervezési eljárást használhatunk, ami egy pontatlan tervezésnek mondható, valamint elfogadja az előző évi költségeket, ezért nem segíti a folyamatos fejlődést. Dolgozatomban készítettem egy szimulációt a szerszámköltségek modellezésére és ennek költségtervezésére. Másik téma, amit vizsgáltam, hogy az amortizációs költségeket, milyen módon osztjuk fel termékeink között. Ebben az esetben is azt tapasztaltam, hogy az amortizációs költséget is felosztjuk termékeink között a volumen arányában. Ez azt okozta, hogy vannak olyan termékek, amik elszenvedik az amortizációs költséget úgy, hogy nem is használjuk fel az egyes gépeket a gyártásukhoz. Ebben az esetben is készítettem egy szimulációt, miként változna egy termékünk ára, ha a gépidők és volumen, valamint a konkrétan felhasznált gépek alapján osztanánk szét az amortizációs költséget. Harmadik témámként azt vizsgáltam meg, miként lehetne csökkenteni azt a megjelenő bérköltség veszteséget, ami a szezonalitás miatt jelenik meg.