Arany a szemétben, avagy útban a fenntartható hulladékgazdálkodás felé. - Dolmány Mihály (2019)
A szakdolgozat kitűzött fő célja az volt, hogy igazoljam vajon gazdaságilag eredményes lehet-e a nagyrégiós hulladékgazdálkodási közszolgáltatói rendszer működése melyet az ál-lam által életre hívott központi koordinációs szerv működtet. Ennek fókuszában a Dél-Kom Nonprofit Kft., mint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer egyik szerep-lőjének gazdálkodását állítottam. A témaválasztás időszerűségét az magyarázza, hogy az elmúlt időszakban gyakran esett szó a médiában hasonló, finanszírozási problémákkal küz-dő közszolgáltatóról. A dolgozatban mindenképen rá kívántam világítani a fenntarthatóság kérdéskörére és közgazdasági problémáira. Az Európai Unió fenntarthatósági politikájának fő elemeiből kiindulva a tagállamokra vonatkozó irányelveket szabnak meg. A 2015-ben működő hazai közszolgáltatási rendszer további fejlesztések hiányában jelentősen elmaradt a tagállami vállalások teljesítésétől. A jogi és gazdasági környezet nem motivált megfelelően az újra-hasznosításra, és a körforgásos gazdaságban rejlő környezetvédelmi és gazdasági potenciál kiaknázására. Az Országgyűlés megteremtette a rendszer gyökeres átalakításának törvényi szintű jogszabályi feltételrendszerét. A tervezett átalakítás alapelve egy egységes, szigorú állami koordinációs felügyelet alatt működő, nonprofit közszolgáltatási rendszer kialakítá-sa. Rendszer hatékonyságát a Dél-Kom Nonprofit Kft. vagyoni, pénzügyi helyzetének és jövedelmezőségének vizsgálatával igazoltam. Az általam választott mutatószámok meg-határozása után világossá vált, hogy a 2015. évben a Dél-Kom Nonprofit Kft. rossz gazda-sági helyzetben volt. Azonban a jogszabályi környezet változásának hatására gyökeres vál-tozásokon ment át és 2018-ban javuló eredményeket produkálva, igazodva a központi ko-ordináló szerv elvárásaihoz látja el faladatait. A dolgozat eredményeként több javaslatot is meg tudtam fogalmazni többek között az infrastruktúra optimalizálására, a többletszolgáltatások lehetőségeiről. A gazdálkodás színvonalának méréséhez pontszámos összehasonlító módszert mutattam be. A kiegyensú-lyozott üzleti mutatószám-rendszer (Balanced Scorecard BS) bevezetését és alkalmazását is szorgalmazom. A Dél-Kom Nonprofit Kft. számára szükségesnek tartam és javaslom az önértékelést, mint vezetési eszközt használni. E dolgozat legfőbb eredménye az, hogy a címében megfogalmazott „Arany a szemé-ben…” valójában túlmutat a klasszikus értelemben vett profit megszerzésén, mert az igazi „arany” a társadalmi jólét emelkedésében mutatkozik meg.