A GYŐR-SZOL Zrt. kontrolling rendszerének bemutatása és fejlesztése - Rácz Dóra (2019)
A négy cég összeolvadásából létrejövő, 100%-ban önkormányzati tulajdonú GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. Győr megyei jogú város életében jelentős szerepet tölt be. Biztosítja a város távfűtését, közterületeinek a rendezettségét, továbbá ingatlanjainak, piacainak, parkolóházainak, temetőinek a rendben tartását. A cég az összeolvadástól, 2010-től kezdve napjainkig dinamikus fejlődik, mely a kapcsolt vállalkozásainak növekedésében, valamint a tevékenységi körének folyamatos bővülésében tükröződik vissza. A fejlődés következtében, egyre jobb ellátást képes biztosítani a város, az ügyfelei és a fogyasztói számára. Diplomadolgozatomban először bemutattam, melyek a legfontosabb szempontjai, tulajdonságai egy önkormányzati tulajdonú cég kontrolling rendszerének, kitérve a hagyományos, termelő vállalkozásoknál használt rendszerektől való eltérésekre is. Ezt követően a GYŐR-SZOL Zrt.-nél jelenleg alkalmazott kontrolling rendszert ismertettem. Ki-fejtettem a 2012-ben bevezetett FusionR Utility vállalatirányítási rendszer lényegesebb jellemzőit, a cég üzleti tervezésének folyamatát, a havi zárási és beszámolási módszerét, valamint a kalkulációs- és hatóságok felé irányuló tevékenységét. A következő fejezetben a vállalat kontrolling rendszerére épülő, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által előírt eredménykimutatás számviteli szétválasztásának elméleti és gyakorlati megvalósítását taglaltam. Végezetül két javaslattételt tettem, az egyik a szétválasztási folyamat egyszerűsítésére vonatkozott, a másik pedig a vállalkozás havi zárási folyamat végeredményeként létrejövő „Értékelő lap”-ok információtartalmának bővítésére irányult. Itt az RL (jövedelmezőség – likviditás) mutatószámrendszer alkalmazását ajánlottam, melyet a 2014 és 2018 közötti időszakra el is készítettem el, továbbá a rendszerben használt mutatószámok segítségével elemeztem a cég jövedelmezőségi, likviditási helyzetét, fedezeti szintjeit és a költséghányadát. A társaság nyereségtermelő képessége a vizsgált időszakot tekintve jónak mondható, a likviditása és a jövedelmezősége elfogadható. A jogi szabályozások, rendeletek következtében jelentős többletköltségei, adófizetési kötelezettsége keletkezik évről évre, mely hatása érződik az eredmény alakulásán is, ám a cég a vizsgált időszakban képes volt biztosítani az elvárt nyereségességét. A vállalat működése sikeres, eredményesnek és hatékonynak mondható, mely a jól kialakított üzleti politikának és a megfelelő vezetői döntéseknek köszönhetően a jövőben is folytatódhat, javulhat.