A lean termelési rendszer pillére, a folyamatos fejlesztés az Autoliv Kft. példája - Bagi Bettina (2019)
Diplomadolgozatom témája a dolgozók bevonásával történő folyamatos fejlesztés volt, melynek egyik eszközével, a javaslati rendszerrel foglalkoztam bővebben. A témában való elmélyülést segítette, hogy egy konkrét vállalati példán és az ott dolgozók tapasztalatain keresztül vizsgálhattam meg a rendszer működését. Ebben a jelen-legi munkahelyem, a sopronkövesdi Autoliv Kft., mint autóipari beszállító volt segítségem-re. A javaslati rendszer a kaizen szemléletre, a lean menedzsmentre, továbbá ezek alapját képező Toyota Termelési Rendszerre és a hozzá tartozó szervezeti kultúrára vezethető vissza. Ennek megfelelően ezek adták kutatásom alapját és az irodalmi áttekintés legnagyobb részét. A tanulmányozásnak fontos része volt, hogy megvizsgáljam az emberi tényező, a motiváció és a szervezeti kultúra szerepét és jelentőségét. Ennek kapcsán a Toyota szervezetének vizsgálata volt a legérdekesebb számomra, amit egy esettanulmány alapján taglaltam. A kutatás konklúziója azt fogalmazza meg, hogy a Toyota sikere a TPS termelési rendszerén túl, a szervezeti kultúrájának köszönhető. A kettő együtt hajtja előre a vállalatot, a „kemény” és „puha” innováció is szükséges az előrehaladáshoz. Ezt követően az Autoliv Kft. – illetve termelési és javaslati rendszerének bemutatása következett. Az ismertetéshez az Autoliv archivált adatai álltak rendelkezésemre, továbbá a munkatársak is megosztották tapasztalataikat a javaslati rendszer működését illetően. Ezt még kiegészítettem egy kérdőíves vizsgálattal is, majd a szerzett információk alapján a dolgozatom zárásaképp következtetéseimet és javaslataimat írtam le a téma vonatkozásában.