Csőszájfékek hatásmechanizmusának vizsgálata hanghatás és a fegyver-hátrasiklás szempontjából. - Kosztricz Péter (2019)
A csőszájfék egy olyan eszköz, amelyet a fegyvercső végére helyezve, csökkenthetjük a fegyverre és a használóra ható hátra rúgás erejét, a pontosabb és kényelmesebb lövés érdekében. Csőszájfékekkel kapcsolatos vizsgálatami során megállapításra került, hogy a négy tesztelt eszköz közül, már a legkisebb méretű is jelentős változást hozott a fegyver hátra mozdulásának csökkentésében. A hangnyomás mérésére is sor került, mely során azok az aggályok, miszerint a fegyver hang erejét a csőszájfék jelentősen megnöveli, beigazolódtak. A legnagyobb hatásfokú, hármas típusú kompenzátor, mintegy 10 decibellel növelte a hangnyomás értékét, amely az emberi fül számára kétszeres hangérzetet jelent. Sikerült megállapítani, hogy a csőszájfékeknek a sport lövészeten kívül a vadászatban is komoly szerepük van, többek között a könnyebb és jobb fegyver kezelés, és a gyorsabb ismétlés szempontjából. Az eszköz szinte egyetlen negatív hatását, a hangnövekedést, pedig a vadászat közben amúgy is célszerű viselet, a beépített mikrofonos, úgynevezett aktív fültok segítségével minimálisra csökkenthetjük.