Az erdei szalonka (Scolopax rusticola L.) vonulásának értékelése Sopron térségében (Erdei szalonka vonulás dinamikai megfigyelések Sopron 2017-2019) - Budai Bálint (2019)
Az erdei szalonka (Scolopax rusticola L.) vonulásának értékelése Sopron térségében Az erdei szalonka vadászatának nagy múltja és hagyománya van Magyarországon. Az európai Unióhoz való csatlakozáskor az Európai közösségek tanácsa a Madárvédelmi irányelvben korlátozta az erdei szalonka vadászatát Magyarországon. Magyarország létre hozta az erdei szalonka monitoring programot, így kutatási céllal ismét vadászható az erdei szalonka hazánkban. Jelen szakdolgozatomban igyekezetem bemutatni a Magyarországon folyó erdei szalonka monitoring programot, a program szerkezeti felépítését valamint a programban elvégzendő feladatokat. Annak érdekében, hogy az elejtési kvóta számok pontosabbak legyenek összehasonlítottam a Győr-Moson-Sopron megyei erdei szalonka teríték adatait az országban elejtett erdei szalonkák számával. Megfigyeléseket végeztem a Sopron környéki erdei szalonka vonulás dinamikájára vonatkozóan, a megfigyeléseim adatait kiértékeltem továbbá egyesíttettem, és összehasonlítottam a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. monitoring programban bejegyzett megfigyelők adatival. A megfigyelési adatokból kiderült, hogy a monitoring programban meghatározott heti egy megfigyelési nappal nem lehet pontos képet kapni a területen átvonuló erdei szalonkák vonulás dinamikájáról. Szakdolgozatom végén javaslatokat tettem arra vonatkozóan, hogy milyen elemekkel lehetne bővíteni az erdei szalonka monitoring programot annak érdekében, hogy a jövőben is lehetőség legyen erdei szalonka vadászatra Magyarországon.