Környezeti adatok kezelése mobil alkalmazással - Szajkovics Sándor (2019)
Az IoT rendszerek és az általuk generált adatok nap, mint nap új kihívásokat teremtenek az informatikusok számára. Az IoT rendszerek különböző objektumokból, felhasználókból és különböző informatikai rendszerekből állnak, amelyek különböző intelligens szolgáltatásokkal kiegészítve képesek a mért adatokat feldolgozni, illetve ezek alapján minél automatizáltabban beavatkozni, reagálni az eseményekre. A digitalizált világ és a hasonló rendszerek által generált nagy mennyiségű adatok leírása miatt alakult ki a Big Data kifejezés, amely alatt a napjainkban, jellemzően szenzor alapú mérésekkel generálódó adatokat értjük. Az adatok domain specifikus feldolgozására és megjelenítésre ritkán alkalmasak a hagyományos megoldások, továbbá ritka, hogy a dobozos szoftvereket egyből tudjuk használni a rendszerben, ezért gyakran egyedi fejlesztéseket, megoldásokat kell alkalmazni. Az adatok megjelenítése legtöbbször asztali, illetve mobilos platformon történik. Az asztali alkalmazások jellemzően sokkal bővebb funkcionalitással bírnak, mint a mobilos megoldások, azonban vannak olyan esetek, amikor a mobilos megoldás sokkal kényelmesebb vagy pedig nincs szükség az összes asztali alkalmazás által biztosított funkcióra, továbbá a mobil készülékünk gyakorlatilag mindig rendelkezésre áll. A szakdolgozatom témája is ebből alakult ki, a korábbi félévek során megismerkedtem egy környezeti adatokat kezelő rendszerrel, ahol mind az adatfeldolgozásra, mind pedig a megjelenítésre, speciálisan a feladatra kialakított alkalmazásokat használtak. A rendszerhez elkészült egy asztali megjelenítő felület, ami rengeteg funkcionalitást tartalmazott, a feladatom ennek a felületnek a mobileszközökre való átvitele volt. A mobilos applikáció nem tartalmaz minden lehetőséget, amit az asztali felület, illetve más célokat tűztünk ki vele. A legfőbb célja az alkalmazásnak, hogy ha valakinek csak az alap funkciókra van szüksége, illetve terepen dolgozik, akkor nem kell betöltni az webes alkalmazást, hanem ehhez elég elővenni a mobilkészülékét. Az alkalmazás három funkcionalitást biztosít, ezek a felhasználókezelés, a mért adatok és a méréshez kapcsolódó különböző statisztikák megjelenítése.