Kilátó torony tervezése - Hantos Zoltán (2019)
Diplomamunka témája egy faszerkezetű kilátó építészeti és tartószerkezeti tervezése. A kilátó építésének helyszínéül Tiszakécske folyópartja szolgál. A területen jelenleg is áll egy kis faszerkezetes kilátó, helyére a Város új tornyot kíván építtetni. A tervezett torony 14,0 m-es járószint magasságú, így még éppen nem vonatkoznak rá különleges, és emiatt a beruházási költséget jelentősen megnövelő követelmények. A kilátó építészeti és szerkezeti tervezése párhuzamosan folyt a tartószerkezeti ellenőrzéssel. A feladat elkészítésében nagy segítséget nyújtott a SEMA faszerkezet-tervező program használata. A feladat elkészítése során sorra kellett venni az építészeti tervezés kilátó tornyokra vonatkozó szabályszerűségeit, valamint az egyes tartószerkezeti anyagok, úgymint a fa, az acél, a vasbeton, és végül, de nem utolsó sorban a talaj komplex tervezési kérdéseit.