Az informatikai eszközök életciklusa, valamint azok gazdasági elemzése - Szigeti Zsolt (2019)
Dolgozatomat főként nem informatikai szakemberek írtam, gazdasági és gazdaságossági szempontok szerint vizsgálva az informatikai eszközök életciklusát, valamint azok állapota milyen többlet kiadásokat és kockázatokat rejt az IT üzemeltetésben. Informatikusként sokszor kellett magyarázkodnom gazdasági vezetőknek, hogy miért is kell beszerezni az adott informatikai eszközt vagy eszközöket. Sokszor azzal a megközelítéssel találkoztam, hogy „az informatika egy szükséges rossz, amire mindig nagyon sokat kell költeni”. Értekezésemben a fenti látásmód elkerülését szeretném megvalósítani, segíteni ezzel mind gazdasági mind az informatikai szakemberek együttműködését. Tapasztalatom szerint az erőforrásokat „végkimerülésig” használják főként a közszférában és már csak akkor költenek rá, ha megállt a rendszer. Az eszközök és a vizsgált informatikai rendszer gazdasági elemzése segítségével szeretném bemutatni az informatika analizált területein kihasználható, sok helyütt mégis kihasználatlan megtakarításokat. Elemezni fogom továbbá a számítástechnikai eszközök nem megfelelő használatakor fellépő vagy az informatikai rendszer üzemeltetésében rejlő nem szükségszerű kiadásokat. Vizsgálni fogom azt is, hogy milyen kockázatot hordoz, ha egy berendezést túl sokáig használunk, illetve jó tisztában lenni azzal, hogy ha egy napra elérhetetlenné válik az informatikai rendszer, az milyen károkat okoz, illetve mennyibe kerül a leállás az intézménynek vagy a vállalatnak.