Cser egészségállapot felmérés az Uzsai Erdészeti Igazgatóság terültén - Tőzsér Zoltán (2015)
Dolgozatomban a két különböző helyen álló állományban lévő cser egyedek egészség állapotát vizsgáltam. Meszes és savanyú termőhelyekről egyaránt 1000-1000 darab törzset vizsgáltam meg. A felvételezéseimet az Uzsai Erdészeti Igazgatóság Lesenceistvánd 8A és Sümeg 36B erdőrészletekben végeztem. A felmérés során törzsenként vizsgáltam az egyes egyedeket. Feljegyeztem a fagyléc jelenlétét, égtáj szerinti irányát, méretét valamint a kétalakú csertapló (Inonotus nidus pici), a tölgygolyvatetű (Lachnus roburis), a csertőrák illetve egyéb sérülések (tősérülés, törött korona, stb.) jelenlétét. A törzs vizsgálata mellett vizsgáltam a korona egészség állapotát is és 1-től 4-ig osztályoztam. A két termőhely közül a Sümeg 36B bizonyult jobb egészségállapotúnak. Ennek okai, véleményem szerint a jobb minőségű termőhelyben, a cser számára megfelelőbb klimatikus és mikroklimatikus viszonyokban valamint az állományszerkezetben keresendők.