Az őstermelők adózása Magyarországon - Buti Rita Orsolya (2015)
Az őstermelők a magyar mezőgazdaságban nagyon jelentős szerepet töltenek be, rendkívü-li fontosságuk megkérdőjelezhetetlen. A mezőgazdasági tevékenység folytatása igényli, hogy az őstermelő tisztában legyen a legfontosabb adózási szabályokkal és lehetőségekkel. Az őstermelővé válásnak szigorú feltételei vannak, ám ahhoz, hogy valaki élvezhesse e különleges jogállás előnyeit, az 1995. évi CXVII. törvény személyi jövedelemadóról szó-ló törvény rendelkezéseinek meg kell felelnie. A magánszemélyek között jelentős azoknak a száma, akiknek bevétele mezőgazda-sági őstermelésből származik, e jövedelem megállapítására speciális szabályok vonatkoz-nak. Az őstermelőknek lehetőségük van termékeiket különböző csatornákon keresztül érté-kesíteni. Jövedelmüket, a pénzforgalmi szemléletet figyelembe véve, számukra legkedve-zőbb módon állapíthatják meg. Tevékenységüket vállalkozási formában is folytathatják, ez esetben ez ide vonatkozó előírások vonatkoznak rájuk. Az őstermelő magánszemély az áfa alanyává válik, ha saját nevében gazdasági tevé-kenységet folytat. Különös jogállás illeti meg, amennyiben megfelel az áfa törvényben meghatározott feltételeknek, kompenzációs feláras rendszerben adózik. Az egyéni vállal-kozói formában mezőgazdasági tevékenységet végző adóalany választhat alanyi adómen-tességet, de az általános áfa szabályok szerint is adózhat. A mezőgazdasági őstermelők a társadalombiztosítási rendszerbe, mint biztosítottak és járulékfizetők, 2007-ben kerültek be, korábban a mezőgazdasági őstermelők ezen a jog-címen társadalombiztosítási jogosultságot nem szerezhettek. Az őstermelőkre a biztosításra és a járulékfizetési kötelezettségre vonatkozóan speciális szabályok vonatkoznak. A hatá-lyos rendelkezések szerint biztosítási kötelezettség alá tartozó mezőgazdasági őstermelők járulék fizetésére kötelezettek. A mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályok, valamint lehetőségeik hiányta-lan ismerete nem könnyű feladat, ám a cél a hatékony működés mindezek figyelembe véte-lével.