Játék az idősotthonokban. A játék és lehetőségei a Sopron idősotthonaiban élő gondozottak szabadidejében - Virág Éva (2019)
Elöregedő társadalomban élünk Az idősek számának növekedése, az életkori átstruktúrálódás komoly kihívás elé állítja az országot. A társadalmi szolgáltató és védelmi rendszerekre nehezedő nyomás, a hosszútávú fenntarthatóság paradigmaváltást sürget. Elengedhetetlen a generációk közti párbeszéd, az idősek, az időskor jobb megismerése. Az időskori jól-lét megteremtéséről, az aktivitás szükségességéről sok szó esik, a szociális ellátórendszer keretei között, otthonokban élőkről azonban mintha elfeledkeztünk volna. Munkámmal az idősotthonok lakóinak életére hívom fel a figyelmet. Az intézményekben élő, tartósan beteg, ápolásra, gondozásra, ellátásra szoruló, fizikailag vagy mentálisan hátránnyal küzdő idősek aktivitási lehetőségei, szabadidős tevékenységei korlátozottak. Különösen fontos ezért a tudatosan végzett, változatos foglalkoztatásuk, amelybe a játék jól és hasznosan beépíthető. A játékot egy olyan komplex tevékenységnek tartom, amely egymaga ötvözi az összes szabadidős tevékenység jótékony hatását. Időskorban segít az aktivitás megteremtésében, a test és szellem megmozgatásában, a közösségi élmények megtapasztalásában. Segít elfeledtetni a hétköznapi gondokat, miközben az önfeledt gyermeki jókedvet élhetjük át általa. Kutatásom során soproni idősotthonokat vizsgáltam meg, interjúkat készítettem foglalkoztatást vezető szakemberekkel, idős gondozottakkal. A játék lehetőségeinek kihasználtságára, valamint a háttérben álló okokra kerestem a választ. Kérdéseim fókuszában a játék szabadidős tevékenységek között elfoglalt helye, a játék infrastruktúrájának, személyi és tárgyi feltételeinek megléte, a játék mentális állapotra gyakorolt hatása és az idősek motiválhatósága álltak. Munkám tanulságos betekintést nyújt az idősotthonokban élők hétköznapjaiba, ezért ajánlom mindenkinek, aki az idősek életével közelebbről szeretne megismerkedni.