Elhagyatott katonai laktanyák környezeti hatásainak vizsgálata - Hartmann-Németh Vivien (2019)
Több hazai város határában találunk erodált, kihasználatlan, nagy helyigényű laktanyát, melyeket nem hasznosítanak. Az ilyen elhagyatott objektumok hatást gyakorolnak a környezetükre. Szakdolgozatomban feltártam a katonai laktanyák környezeti hatásait, majd esettanulmányként a Szentkirályszabadja mellett található, egykori szovjet katonai létesítmény hatására a környezeti elemekben, elemegyüttesekben bekövetkező változásokat vizsgáltam. Terepi bejárás során felmértem az ott felhalmozódott hulladékokat. Vizsgálatokat végeztem a talaj nedvességtartalmára, pH jára, nitrát-, nitrit-, és ammónium-ion tartalmára vonatkozóan. Ezt követően lakossági véleményeket gyűjtöttem a vizsgált laktanyával kapcsolatban. Eredményeim alapján a felhalmozódott hulladékmennyiség, és az épületek helyfoglalása, romos állapota okozza a legnagyobb problémát, amelyre nagyobb anyagi befektetés, emberi szemléletváltás, illetve politikai döntéshozás jelenthet megoldást.