NEMESBŐD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZÜGYEI, FINANSZÍROZÁSA - Petz-Komondi Katalin (2019)
2004 óta dolgozok államháztartási költségvetési szervnél, 2011 óta van lehetőségem önkormányzatok pénzügyeivel foglalkozni. Szakmai gyakorlatom is Közös Önkormányzati Hivatalnál volt lehetőségem eltölteni. Véleményem szerint az államháztartási könyvelés és az önkormányzati finanszírozás rendkívül érdekes, színes témakör, amit érdemes alaposabban körüljárni, ezért is választot-tam szakdolgozatom témájának ezt a témakört. Nagyban befolyásolta döntésemet ezen kí-vül, hogy pénzügy-számvitel alapszakon folytattam tanulmányaimat. Szakdolgozatomban Nemesbőd Község pénzügyeit, finanszírozását és gazdálkodá-sát vizsgálom. Nemesbődöt azért tartom jó választásnak, mivel amellett, hogy a Nemesbő-di Közös Önkormányzati Hivatal székhelye, és így a Hivatal Nemesbőd intézményeként működik, költségvetése beleépül az önkormányzat költségvetésébe, Vát község Önkor-mányzatával közösen Társulás formájában fenntartja a Nemesbődi Gyöngyvirág Óvodát, amely külön intézmény ugyan, de a támogatást Nemesbőd igényli meg és utalja tovább a Társuláson keresztül az óvodának. Szakdolgozatomban először bemutatom általánosságban az önkormányzati finanszí-rozási rendszert, majd ezt követően térek rá Nemesbőd község gazdálkodásának, finanszí-rozásának vizsgálatára, az önkormányzat bevételszerzési tevékenységére, illetve a gazdál-kodás főbb területeinek bemutatására. Nemesbőd község finanszírozásának vizsgálatakor kitérek az állami támogatásokra, a helyi adóbevételekre, bemutatom azok esetleges hatását az állami támogatásra, valamint ki-térek az egyéb támogatásokra. Elemzésemet az önkormányzat éves beszámolója alapján készítettem el, bemutatva a 2017-2018-as évek gazdálkodását. . Vizsgálataim során megkísérlek rámutatni a finanszírozási rendszerben esetlegesen felmerülő problémákra, vagy a változtatás szükségességére. Végül kitérek az önkormányzati vagyongazdálkodásra, bemutatva az önkormányzat vagyonmérlegét a vizsgált időszakban.