Agrár-erdészet ökológiai potenciáljának vizsgálata hazánkban - Szentesi Judit (2019)
A dolgozat célja az agrár-erdészet áttekinthető, érthető rendszerként való bemutatása, a különböző fogalmak tisztázása és arra való rávilágítás, hogy miként lehetne e rendszert hasznosítani a vadgazdálkodásban. A kísérleti területen készült megeredés és vadkár felmérés alapján vizsgáltam a megeredés és a vadkár mértékét, valamint ezek összefüggéseit. Az adatok alapján a megeredés mértéke a terület nyugati oldalán volt a legnagyobb, a rágáskár mértéke a keleti oldalról haladt a középső része felé. A regresszió analízis eredménye negatív lineáris kapcsolatot mutat, de a korrelációs együttható alacsony, így nem határozható meg egyértelmű kapcsolat a vadrágás és a megeredés között, de tendenciájában mutatja azt. Az eredmények alapján a 3 nemesnyár fajtából a vad által legkevésbé preferált a ’Pannonia’ és a feltételezett károsító vadfaj a gímszarvas.