A Velencei-tó nádasélőhely-rekonstrukciója - Budai Noémi (2019)
Dolgozatomban a Velencei-tavon folyó KEHOP projekten belül a nádasélőhely-rekonstrukcióját figyeltem meg. Az alábbi pontokat fejtettem ki: (1) csapások kezelése, (2) a nádat kísérő növények bemutatása, (3) a kezdeti fázisban a nádas-regenerálódásának megfigyelése és értékelése, (4) a kezdeti fázisban az újranövényesedés monitorozása a mintaterületeken. A monitoring elvégzéséhez 8 kvadrát került kijelölésre, amelyek nem egyforma méretűek. 5 kvadrát védett területen található. Az eredményekből kiderült, hogy az aratott kvadrátokban a nád (Phragmites australis) dominál, a kísérő fajok száma csekély. A kotort kvadrátokban a nád nem tudott nagymértékben elszaporodni, a vegetációs időszakokban egyre több faj fordult elő a mintaterületeken. A projekt tovább folytatódik, az első éves eredményeket publikáltam.