VOLT-Fesztivál hatása Sopron turizmusára - Frank Flóra (2019)
Szakdolgozatom célja Sopron város rendezvényturizmusának feltérképezése volt. A város nyújtotta kínálatokat és az ide látogatók keresletét is elemeztem, hogy egy átfogó képet kapjak. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, primer és szekunder kutatásokat is végeztem. Sze-kunder kutatásaimat az interneten és szakirodalomban talált eredmények teszik ki. Ilyen módszert elsősorban az első és a második fejezetemben alkalmaztam. Ezekben a fejeze-tekben a Sopronban található rendezvényturisztikai kínálatot, ezek közül is a VOLT-Fesztivált elemeztem, mint fesztiválozó szemszögből, mint a város lakóinak perspektívá-jából. A harmadik fejezetben a primer kutatásokból származó eredményeimet térképeztem fel. Dolgozatom mellékletében található egy kérdőíves felmérés es egy személyes interjú is.A kérdőívem magyar nyelvű kérdéssorok kíséretében tárja fel elénk a fesztiválon való részvevők szokásait, és a soproni lakosság véleményét a rendezvény pozitív és negatív ha-tásairól.A személyes interjúk, amelyeket angolul végeztem külföldi résztvevőkkel a fesz-tivál helyszínén, inkább csak a vonzerejét és a kínálatát elemzi e soproni rendezvénynek. Dolgozatomban szerettem volna egy átfogó képet alkotni e zenei fesztivál keresleti és kí-nálati oldaláról éppúgy, mint az esetleges hátráltató tényezőiről a város színvonalára. Összességében megállapítható, hogy a város lakossága kedvezően ítéli meg a feszti-vált, még akkor is, ha tudjuk, hogy a fesztivál idején számos kellemetlenséggel kell az itt lakóknak szembenézniük. A VOLT-fesztivál új helyszínre való költözése, és az ezzel együtt megvalósuló infrastruktúrafejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a fesztivál résztvevői-nek közérzete is jelentősen javuljon. Mivel azonban a fesztivál természetvédelmi terület közelében illetve részben azon valósul meg, ezért további jelentősebb infrastruktúrafej-lesztés nem várható. A kérdőíves felmérés, valamint a személyes interjúk azt mutatták, hogy Sopron város és környéke kellő vonzerővel bír nemcsak a hagyományos turizmus tekintetében, hanem a zenei fesztiválok vonatkozásában is. Véleményem szerint további fejlesztési lehetőségek a fesztivál megközelíthetőségének javításában rejlenek. Ennek megvalósulása esetén a VOLT Fesztivál még bizonyára hosszú ideig a hazai zenei fesztiválok egyik meghatározója lesz.