Az innovációs szervezeti kultúra bemutatása a Star-Tech 2004 Kft. vonatkoztatásában - Czémán Anna (2019)
A szakdolgozatom alappillére az, hogy bemutassam, hogy egy vállalaton belül a szervezeti kultúra tudatos alkalmazása mennyire elengedhetetlen fontosságú a folyamatos környezeti változásokra alkalmazandó fejlesztések szempontjából. Az asszertív használat által elérhető innovációs folyamatok megindulását egy konkrét, jelenleg is működő vállalkozáson, a StarTech 2004 Kft.-n a gyakorlatban is egy példán keresztül ismertetek. A környezeti változásokra való reagálás, a fejlesztések, az innováció manapság elengedhetetlen egy vállalat fennmaradása és eredményes, sikeres, illetve hatékony működése érdekében. Az új dolgokra való törekvés a szervezeti kultúrában is szükségeltetik, mivel a szervezeti kultúránál a hatékony működés érdekében szükség van arra, hogy az minden vállalaton belüli területtel, tehát magával az egész szervezettel összehangban legyen képes működni. Mivel egyik vállalaton belül létrejött kultúra sem azonos, ezért ennek átalakítása, innoválása komplex megoldást igényel, viszont annak megvalósítása a szervezeten belül hozzájárul egy ténylegesen belülről jövő pozitív átformálásra is. Vannak olyan helyzetek egy vállalat „életében” amikor ez a tudatos újdonságra való törekvés elengedhetetlen a szervezeti kultúrában. Dolgozatom megírása során az foglalkoztatott, hogy miként is tud egy ilyesfajta változtatás tudatosulni, valamint miként lehet felismerni azt, hogy mi az, ami esetlegesen nem megfelelően működik, illetve mi az, amin pár változtatás által jobb irányba képes terelni egy vállalkozás működését a belső értékek által. Dolgozatomban vizsgálom a szervezeti kultúra fontosságát egy vállalati működés során, annak részeit, kapcsolódásait, alkalmazási módjait. Részletesen elemzem a szervezeti kultúra innovációval összefüggő kapcsolatát, már ismert modellek segítségével. Az innovációt tartalmazó szervezeti kultúra modellek közül Kong-Seng és Yusof 12 értékdimenzóját vizsgálom a legrészletesebben, amely dimenziók által mérem fel a fent megnevezett vállalatot is. Az elemzés részeként primer kutatást készítek, többek között interjút a vállalat vezetőjével, valamint mélyinterjút a vállalatban aktívan tevékenykedő személyekkel. A kutatási módszerek által felmérem az adott vállalat jelenlegi szervezeti kultúrájának helyzetét, az értékelések által levonom belőle a következtetést, mind vezetői, mint munkavállalói oldalról, hogy melyek azon részei a kultúrának, amelyek innoválandók lehetnek, valamint, hogy mik lehetnek erre a különböző megoldások, amelyekkel a vállalat képes lehet egy még hatékonyabb működést realizálni.