Turisztikai értékek és fejlesztések a Fertő-tájon - Kosztka Eszter Mariann (2019)
Szakdolgozatom témája a Fertő-táj turisztikai értékeinek feltárása és lehetséges és megvalósuló fejlesztések áttekintése. Szeretném bemutatni a határokon átívelő Fertő-táj turisztikai régiót és páratlan természeti adottságait. A Fertő-táj két ország, két, turisztikailag kiemelt jelentőségű régiójában terül el, ezért mind a magyar, mind az ausztriai oldalt bemutatom, kiemelten a turisztikai stratégiájukra. Fontosnak tartottam bemutatni a Fertő-tó természeti értékeit, mert páratlan az állat és növényvilága egyaránt. 2001 óta az UNESCO világörökség részét képezi. Ezen felül páratlan történelmi adottságokkal is rendelkezik. A „Nemzeti Turizmus Fejlesztési Stratégia 2030”- ban az egyik kiemelt fejlesztési régió a Fertő-táj. Munkám második részében arra kerestem választ, hogy milyen megelőző megoldásokkal lehet megelőzni a fejlesztések során, kialakuló alapkonfliktusokat, amelyek hátráltathatják vagy megakadályozhatják a kivitelezést. Kutatásom során a kérdőíves, továbbá a személyesen felvett interjúk általi információgyűjtést alkalmaztam. A turisztikai fejlesztések által leginkább érintett település (Fertőrákos) lakosait, intézményes szereplőit kerestem fel, hiszen az ő életükre, mindennapjaikra és üzleti lehetőségeikre hat majd leginkább a tervezett beruházás.