Online turisztikai reklámok hatalma és a vizuális befolyásolás - Sőbér Júlia Veronika (2019)
Szakdolgozatom célja azon módszerek, technikák és eszközrendszerek feltérképezése, me-lyek főként az online turisztikai tevékenységeken keresztül képesek befolyásolni a leendő fogyasztót. Mindennapjaink során gyakran találkozunk az interneten utazásra ösztönző reklámokkal, azonban ezek sok esetben nem ragadják meg figyelmünket. Kutatásaim során elsősorban arra kerestem a választ, hogy miként lehet a reklámok milliói közül kitűnni, mi-től lesz hatásos és mikor éri el a kívánt hatást egy internetes turisztikai reklám? Az online reklámok történetétől kezdve, a közösségi média rendkívüli befolyásoló erején keresztül, a magyar reklámköltségek felosztásán és a befolyásolás hatásmechanizmusain át igyekeztem ezekben a témákban hasznos és átfogó tudásanyagot elsajátítani. Nagy figyelmet fordítot-tam dolgozatomban a 21. századi digitalizáció világában a vizuális elemek jelentőségére. A két legfontosabb szakirodalom, melyet szakdolgozatom több fejezeténél is alapul vettem az nem más, mint Sas István Reklám és pszichológia a webkorszakban című műve, valamint Philip Kotler Kevin Lane Keller közös alkotása a: Marketingmenedzsment. Szak-dolgozatom terjedelmének jelentős részét a saját kutatásaim eredményei, ebből levont kö-vetkeztetései, valamint az ez által megfogalmazott javaslatok teszik ki. Primer és szekunder kutatásokat egyaránt alkalmaztam. Primer kutatásaim közé tar-tozik egy online kérdőív, melyet kvantitatív módszerrel végeztem, valamint 3 turisztikai szakemberrel készített mélyinterjú. Véleményem szerint annak érdekében, hogy részben hi-teles képet kapjak, érdemes volt a keresleti és a kínálati oldalt egyaránt részletesen meg-vizsgálni. Az online jelentét fontossága vitathatatlan a turisztikai vállalkozások életében is, s ennek mértéke a digitalizáció rohamos fejlődésével évről-évre nő. Az online marketing-turizmussal foglalkozó szakemberek segítségét igénybe véve próbáltam feltérképezni a ha-zai és a külföldi online reklámozási szokásokat, az ezzel összeegyeztethető fejlődés lehető-ségeit, valamint a jó turisztikai reklám alkotóelemeit.