A háztartások megtakarítási szokásainak elemzése - Biránti Beáta (2019)
A háztartások megtakarítási szokásainak elemzését azért tartom fontosnak, mert minden egyén életében valamilyen formában megtalálható. Jelen helyzetben is aktuálisnak mondható, ezért szükséges, hogy különböző szempontok szerint elemezzük a magyarországi háztartások megtakarítási szokásait. Különösképpen szeretnék arra rámutatni, hogy milyen hatások befolyásolják az egyének pénzügyi döntéseiket. Mi a leggyakoribb megtakarítási cél a háztartások körében. A háztartások megtakarítási szokásainak elemzése során több elméletet tanulmányoztam. A kutatásomhoz főként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos adatbázisukat használtam. Az olvasottak alapján indokolt megállapítani, hogy a megtakarításokra és a megtakarítási döntésekre ható tényezők jelentős befolyással bírnak megtakarítási döntéseink során. Az elméletek összességében a jövedelem a hosszú távú tendenciákra vonatkozóan és a folyó jövedelem kapcsolatát vizsgálja a megtakarításokkal szemben. A megtakarítási célok során fellelhetünk generációs különbözőségeket, életkor és korosztály közötti eltérést, erre szeretnék rámutatni szakdolgozatomban. Nagy kérdés az Y és X generációk között a családban lévő nyugdíjasok eltartása. Sokan saját maguk nyugdíjas éveire nem gondolnak, míg mások magunkon túl a szülőkről illetve nagyszülőkről is gondoskodnak. Kutatásom során célként legtöbbször az ingatlan, autó vásárlása esetleg nagyobb nyaralásra való gyűjtés állt középpontban. Fontosnak tartottam, hogy a különböző generációk között milyen célkitűzési különbözőségeket figyelhetünk meg és az egyénekre milyen tényezők hatnak, van-e eltérés a korosztályok között? Különböző megtakarítási motívumokat figyelhetünk meg, ilyen például: fejlesztési-, önerő-, óvatossági motívum. Hazánk demográfiai és jövedelmi helyzetét vizsgálva megállapíthatjuk azt, hogy még mindig nagyobb a halálozások száma, mint a születéseké, ebből kifolyólag az adatok fogyó társadalmat mutatnak. Viszont jövedelmünkben az évek során növekedés figyelhető meg, ami azért is fontos, mert ez is az egyik befolyásoló tényező megtakarítási döntéseink során. A népesség, a jövedelem és a megtakarítások kapcsolatát diagramokkal alátámasztva fejtem ki az alábbiakban.