Szálláshelyek és szállodai szolgáltatások, a soproni Hotel Szieszta példája - Steininger Kata (2019)
Szakdolgozatomban a szálláshelyeket és szállodai szolgáltatásokat mutatom be, amelyben különös tekintettel fordulok a Hotel Szieszta felé. Témaválasztásomat a szállodák működése iránti érdeklődésem, illetve a Hotel Sziesztában töltött kötelező szakmai gyakorlatom indokolja. Szakdolgozatom megírásával az volt a célom, hogy bemutassam a szálláshelyek és szállodák szerepét és fejlődését a turizmusban, Magyarországon, Győr-Moson-Sopron megyében és azon belül Sopronban. Úgy gondolom, hogy a szálláshelyek és szállodai szolgáltatások tanulmányozása és elemzése egy érdekes téma, amelybe nem csak szakemberként, hanem vendégként is érdemes egy kicsit mélyebben elmerülni. Kutatásomhoz primer kutatási módszert használtam fel a Hotel Szieszta vendégei által kitöltött kérdőív formájában, továbbá szekunder kutatási módszert szakirodalmak formájában, amely magyar és külföldi internetes forrásokat tartalmaz. Szakdolgozatom hat fő fejezetből áll. Dolgozatomban a bevezetés után először az elméleti tudnivalókra fordítok figyelmet. Ebben elsőként ismertetem a szálláshelyszolgáltatások szerepét a turizmusban, majd azok szakágazatait, minősítési rendszerét magyar, illetve külföldi példákon keresztül. A legfőbb hangsúlyt a Hotelstars Union rendszerre fektetem, tekintettel arra, hogy Magyarország e rendszer besorolása alapján minősíti szállodáit. Az elméleti összefüggések után először Magyarország, majd Győr-Moson-Sopron megye és Sopron szálláshelyeinek főbb sajátosságait tekintem át, illetve utóbbi kettővel részletesebben foglalkozom. A hangsúlyt Sopronon belül leginkább a háromcsillagos szállodákra helyezem, mivel a Hotel Szieszta is ezzel a besorolással bír. Dolgozatom utolsó szakaszában kifejezetten a Hotel Sziesztára és annak szolgáltatásaira összpontosítok. Elemzem a szolgáltatások jelenlegi helyzetét, továbbá kitérek a jövőbeli tervekre a szolgáltatások fejlesztését illetően. Az ötödik fejezetben a Hotel Szieszta szállóvendégei körében kitöltetett szolgáltatásokra vonatkozó kérdőívem eredményét ismertetem. Zárásként az összefoglalóban kifejtem megállapításaimat, illetve javaslataimat a szálloda szolgáltatásaira vonatkozóan. Véleményem szerint a szállodai szolgáltatások a későbbiekben is tovább fognak bővülni és fejlődni, mely a vendégek igényeinek és a piaci trendek folyamatos változásának köszönhető. A szállodák közötti hatalmas verseny motivációt ad a szálláshelyek innovációjához.