A vas megyei autóipari ágazat pénzügyi helyzetének vizsgálata négy vállalaton keresztül - Pintér Anna (2019)
A globalizáció hatására egyre nagyobb teret hódít az ipar, és vele együtt annak gazdasági helyzete, valamint következményei. Mivel Magyarország különösen Nyugat-dunántúli régióját tekintve az autóipari ágazatra támaszkodik, ezért szakdolgozatomban ennek megismerésére és a vas megyei térségben működő kiválasztott vállalatok pénzügyi helyzetének vizsgálatára fókuszálok. A vizsgált téma négy általam választott multinacionális cég leányvállalatának elemzését öleli fel. Vas megyéhez, azon belül is Szombathelyhez történő személyes kötődésem befolyásolta a választásomat. Mindemellett pedig döntésemhez hozzájárult a vállalatok egymáshoz viszonyított pénzügyi helyzetének, működésének megismerése, mely tökéletes alapul szolgálhat a későbbi munkaerőpiaci tapasztalatok szemléltetése során. Úgy gondolom, hogy a választott téma rendkívül aktuális, mivel a német gazdaság megtorpanását jelzik különböző kutatások is. A vizsgált négy leányvállalat közül pedig három német székhelyű. Ennek tudata szintén inspirálta munkám megírását, hiszen a vállalati környezet folyamatosan változik, melynek hatásait több tényező is befolyásolhatja. A vizsgált autóipari ágazatban működő vállalatok mind beszállítói cégek, tehát ha tapasztalható a német recesszió hatása, azt ők is mind megérzik. Elemzésem során a vállalatok által közreadott legutóbbi négy üzleti évet vizsgáltam legfőképp kiegészítő mellékletek, mérleg vagy eredménykimutatási adatok alapján. Elsősorban az autóipar eredetét és az ágazatra vonatkozó statisztikai aktualitásokat ismertetem, majd a választott mutatók segítségével végig elemzem a vállalatokat egyesével, végül pedig egy összesített vizsgálatot is közreadok, melynek segítségével megválaszolom a kutatási kérdéseimet és levonom a konklúziót. Szakdolgozatom célja, hogy megismerjem a leányvállalatok piaci helyzetét, és felmérjem a különböző szempontok és mutatók alapján, hogy melyik az, amelyik hosszútávon a legjobb eredményeket mutatja, és melyik az, amelyik elmarad az átlagtól. Mindeközben az ok-okozati összefüggések feltárása mentén igyekszem elkészíteni az elemzést és egy összképet nyújtani a választott négy vállalat vizsgált időszakának teljesítéséről, valamint jelenlegi helyzetéről. Egységes képet azonban csak az elérhető beszámolók alapján tudtam meghatározni, azonban kutatásom rávilágított, hogy miért is fontos mindig a számok mögé nézni.